fbpx
 

Λουτρά Σμοκόβου

Λίγα λόγια για τα Λουτρά Σμοκόβου

Συνδυάστε την γευστική εμπειρία σας στο Εστιατόριο Δροσοσταλιά με μια βόλτα στα Ιαματικά Λουτρά Σμοκόβου.

Τον χειμώνα τα Λουτρά Σμοκόβου ανοίγουν κάθε Παρασκευη απο τις 11 έως τις 7 και το Σαββατοκύριακο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Τα λουτρά Σμοκόβου βρίσκονται στο 35ο χλμ. του οδικού άξονα Καρδίτσας – Ρεντίνας σε υψόμετρο 450 μ. Είναι “κρυμμένα” σε καταπράσινη μικρή κοιλάδα κατάφυτη από δρυς και σκιερούς πλατύφυλλους πλάτανους. Κάθε λουτρική περίοδο σφύζουν από ζωή και “φιλοξενούν” πλήθος δραστηριοτήτων. Ανήκουν στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λουτροπηγής και λειτουργούν με τη μορφή κοινοτικής επιχείρησης από το 1982. Η πρόσβαση με αυτοκίνητο είναι αρκετά εύκολη και κατά τη λουτρική περίοδο εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια από το ΚΤΕΛ Καρδίτσας. Για την εξυπηρέτηση των λουομένων και των επισκεπτών λειτουργούν δίπλα από το σύγχρονο υδροθεραπευτήριο πλήρως ανακαινισμένα ξενοδοχεία Β’ Γ’ και Δ’ κατηγορίας της Δημοτικής Επιχείρησης Σμοκόβου (Άγραφα, Θεσσαλία, Μετέωρα, Πίνδος, Τέμπη) καθώς και ξενώνες (Χάιδω, Αθηνά, Καλυψώ). Η δυναμικότητα της υποδομής πλησιάζει τα 250 δωμάτια.
Πρόκειται για μια πολύ καλά οργανωμένη λουτρόπολη όπου η ομορφιά της φύσης, σε συνδυασμό με τις θεραπευτικές ιδιότητες των υδάτων και τις διαρκώς βελτιωμένες υπηρεσίες που προσφέρει σε όλους τους τομείς, παρέχουν στους επισκέπτες όχι μόνο ίαση αλλά ανάπαυση και ψυχαγωγία. Η επίσημη λουτρική περίοδος διαρκεί από την 1η Ιουνίου έως τα μέσα Οκτωβρίου, Το διάστημα 20 Ιουλίου έως 20 Σεπτεμβρίου, η επισκεψιμότητα αγγίζει σημεία κορεσμού.Με ιστορία που μετρά αιώνες ζωής και μοναστική παράδοση, τα λουτρά Σμοκόβου αποτελούν σήμερα ένα από τα πλέον γνωστά κέντρα ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα.

 

Σήμερα

Τα Λουτρά Σμοκόβου βρίσκονται σε μια καταπράσινη ρεματιά, σε υψόμετρο 450 μ. και απέχουν 6 χλμ. από το χωριό Σμόκοβος (Λουτροπηγή). Τα ιαματικά νερά αναβλύζουν από πέντε πηγές σε φυσική θερμοκρασία 37 έως 40,2 βαθμούς Κελσίου και διοχετεύονται στο υδροθεραπευτήριο. Έχουν σύσταση θειούχα αλκαλική, ελαφρά οσμή υδρόθειου και θεωρούνται από τα καλύτερα της Ελλάδας. Αρκετά ξενοδοχεία είναι χτισμένα πολύ κοντά στο υδροθεραπευτήριο και έχουν όλα θεά προς την κεντρική πλατεία . Μετά τον πρόσφατο εκσυγχρονισμό τους είναι όλα σε άριστη κατάσταση και κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες έτσι ώστε να καλύπτουν πελάτες όλων των απαιτήσεων και οικονομικών δυνατοτήτων. Το Υδροθεραπευτήριο είναι από τα πλέον σύγχρονα και από τον Ιούνιο του 2009 ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο συγκρότημα SPA, το οποίο σε συνδυασμό με τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών προσφέρει στους επισκέπτες χαλάρωση και ευεξία. Το νέο συγκρότημα διαθέτει πισίνα, ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, δύο κλασικές και δύο διαθερμικές σάουνες, δύο αίθουσες χαμάμ και δύο αίθουσες χαλαρωτικού μασάζ. Επίσης υπάρχουν ατομικές αίθουσες εισπνοών, αίθουσα ρινοπλύσεων και ατομικές μπανιέρες μεγάλες, άνετες, καθαρές που με το πάτημα ενός κουμπιού γίνονται υδρομασάζ (τζακούζι). Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, προσλαμβάνεται ειδικευμένο προσωπικό σε όλες τις θέσεις και μόνιμα στη λουτρόπολη υπάρχει γιατρός.

Θεραπευτικές Ιδιότητες

Τα ιαματικά νερά των πηγών συνιστώνται για παθήσεις του αναπνευστικού, ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες, νευραλγίες, μυαλγίες, δερματοπάθειες, και γυναικολογικές παθήσεις. Η θεραπεία με ιαματικό νερό είναι γνωστή στην χώρα μας από τους αρχαίους χρόνους όχι μόνο σε εμπειρικό αλλά και σε επιστημονικό επίπεδο, γεγονός που αποδεικνύει πόσο πολύ οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ασχοληθεί με τα ιαματικά νερά. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν καλά μερικές ιδιότητες των ιαματικών λουτρών τα οποία χρησιμοποιούσαν όχι μόνο για θεραπευτικούς λόγους αλλά και για να διατηρούνται σε καλή φυσική κατάσταση. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Ηρόδοτο (484-410) που καθιέρωσε το χρόνο λουτροθεραπείας σε 21 μέρες. Σήμερα ο θεραπευτικός τουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που έχει στόχο την πραγματοποίηση διακοπών για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Σ’ αυτή την προοπτική εντάσσονται και τα λουτρά Σμοκόβου.